bl12-20-4.jpg

" Voi #%&*, tuolla se taas häärää kameransa kanssa!"

Telkkä pesi keväällä neljättä kertaa pihapiirissä. Oli iloinen yllätys huomata huhtikuussa, että telkkä oli palannut. Viime vuonna pesintä meni totaalisesti pieleen, kun rouvalla oli niin kiire munia hetken lämpöaallossa ja sitten tulikin takatalvi. Pari päivää telkkä vielä yritti, mutta sitten näin sen eräänä päivänä häipyvän pöntöstä muna suussaan eikä takaisin tullut ennenkuin tänä keväänä. 

Telkän pöntössä on kamera, joten oli helppo tarkkailla sen elämää ja varsinkin sitä, milloin lintu poistui pöntöstä. Sillä kun se ensin poistui, sen piti tulla myös takaisin, joten asettauduin kytikseen kameran kanssa odottelemaan, milloin tirppa palaa. Ensimmäisellä yrityksellä jaksoin odotella vajaan tunnin, kunnes päätin käydä tarkistamassa sisällä pönttökameran kuvasta, oliko lintu huomaamattani jo palannut. Kaksi sekuntia siitä, kun astuin ovesta sisälle, telkkä palasi pönttöön. Pidin sitä sattumana.

Seuraavalla yrityksellä istuskelin marjapuskan juurella puolittain piilossa puolitoista tuntia, kamera valmiusasemissa. Telkkis kävi pari kertaa tekemässä yli- ja ohilennon, mutta ei mennyt pönttöön. Arvelin sen karttavan lähistöllä kuikuilevia variksia. Sitten kamerasta loppui akku, menin sisälle hakemaan toista kameraa ja... Niinpä. Telkkä painui pönttöönsä samalla sekunnilla, kun olin astumassa sisälle.

Yritin vielä kerran. Istuin ja odotin ja odotin ja istuin ja kamerasta tyhjeni akku ja lähdin sisälle ja se %&#!! tirppa kotiutui. Tuossa vaiheessa vihdoin aloin uskoa, että kyse ei ollut sattumasta, vaan telkkä oli kuten vuokranantajansa eli ei halunnut kuvattavaksi.

Vaan jäi tipu lopulta toiseksi. Aloitin kyttäämisen toisesta suunnasta. Pönttökameran kuvasta näki, milloin telkkä oli aikeissa lähteä reissuun. Se nimittäin peitti munat aina poistuessaan pöntöstä. Tuo homma muuten kävi laatuun, muutama nokan heilautus ja munia ei näkynyt purun alta. Tuossa vain piti olla nopea, että ennätti pihalle ja auton taakse piiloon ennen linnun asettumista pöntön oviaukolle. Sitten vain hetken odotusta ja avot, telkkä joutui kuin joutuikin liikekuvaan.