Jokunen viikko sitten alkoi taas maanviljelijöiden ja perheidensä joukkoryntäys tallomaan peltoja. Etsimään jotain, mitä eivät soisi löytävänsä. Jotain, mitä ei ainakaan meidän pelloillamme vielä viime vuosituhannella ollut. Vaan nyt on. Salakavalasti levittäytynyt aluksi tien varrelta sisemmälle peltoon, sitten lintujen mukana sähkölinjojen alle. Ja sitten... kaikkialle. Tai ei sentään joka lohkolle eikä kaikille peltopaloille, mutta ihan riittävästi kumminkin. Ja kun yhdeltäkin lohkolta yhdenkin löydät, kaikki kymmenet hehtaarit on mentävä läpi. Kävellen peltoja päästä päähän kutakuinkin viiden metrin siivuissa. Ai ku onkin kivaa.  Varsinkin näillä helteillä. Kuka *piip* sen viheliäisen hukkakauran tähän maahan toi!!!

Onneksi tänä vuonna oli hukkakauran esiintyminen vähäisempää kuin edellisinä vuosina. Kiitos kalliin myrkyn - 400 eurolla saa myrkytettyä muutaman hassun hehtaarin. Mistä ihmeaineesta se myrkky tehdään, kullasta vai? Vaan myrkystä huolimatta pellot oli silti kierrettävä. Naapuri kertoi, miten tuolla maakunnassa joku isäntä oli huristellut mopolla pitkin peltoa, käyhän se sitten vissiin niinkin. Pitäisiköhän meillekin hommata peltomopo?

Hukkakauran etsiminen pellosta on viheliäistä hommaa. Lähdet kävelemään pellon reunaa. Kävelet 100 metriä, eikä yhtään hukkasta ole tullut vastaan. Kävelet pellon päästä päähän, eikä edelleenkään mitään. Vaivut ajatuksiisi, kunnes yhtäkkiä huomaat jalkojesi juuressa hukan. Poimit hukkasen pussiin ja vilkaiset sivuille. Jaa, yksittäinen hukkakaura, mikäs tässä. Ei näy muita. Jatkat matkaa, tulee vastaan toinen. Eihän tämäkään ole vielä paha. Samalla lasket katseesi viljan tasolle ja - hupsis keikkaa - siellähän noita viheliäisiä on kymmeniä. Argh! Ei ku nyhtämään. Vartin aherruksen jälkeen pelto näyttää taas hyvältä, ei ole päätään pitempiä hukkasia ohrien/vehnien vaivoina. Jatkat matkaa jatkuvasti sivuillesi vilkuillen. Ei mitään, ei kerrassaan mitään. Katse turtuu, ajatukset harhailevat. Puolen tunnin - tunnin pellolla tarpomisen jälkeen kaikki pitemmät roskat ja viljat alkavat muistuttaa hukkakauraa. Kunnes taas löytyy uusi esiintymä. Laaja esiintymä. Vaan ei löytynyt enää tänä vuonna. Muutama oli onnistunut välttämään myrkyn, mutta ei pahasti. :) Ehkä joskus vielä hukkakaura on saatu hävitettyä kokonaan pelloilta - ja ehkä lehmät joskus lentävät.

Ei löytynyt kuin tämmöinen hukkakoira eräältä pellolta. Eikös koiran ulkoiluttaminen pelloilla ole ihan normaalia?