Jopas, jopas olikin mielenkiintoinen keli lähteä ajelemaan Seinäjoelle lauantaiaamuna. Ensimmäiset 20 km meni kohtuullisen kivasti, oli vissiin aura-auto eksynyt tuolle tielle. Hoiskosta Lapualle oli aikas tuhruinen keli, Lapualla hetken sulaa suolattua tietä ja sitten taas hieman heikompaa jonkin matkaa. Onneksi tuli vaihdatettua talvitöppöset autoon jo hyvissä ajoin eli perjantaina. Olisi kyllä jäänyt reissu kesäkumeilla tekemäti. Vaan olisiko tuolla niin ollut väliä?

Ei vaan, reissu oli ihan kiva. Ei nyt mitenkään loistelias tulostasoltaan, mutta muuten oli mukavaa. Nikke käyttäytyi kuten nyt Nikke käyttäytyy, luuli piski varmaan, että kyseessä on "kellä kovin ääni" -kisa, ainakin möykästä päätellen. Pikkasen oli ahdasta kuljeskella, ja kun mukana oli vielä tommonen, joka haluaa tutustua kaikkiin ja kaikkeen, niin eipä ollut hääviä kävellä ympäriinsä. Niinpä poistuimmekin hyvissä ajoin kehästä päästyämme väljemmille vesille.

Lapinkoirat olivat vuorossa heti yhdeksältä. Pari pentua ensin ja sitten Nikke. Yllättävän hyvin poika tällä kertaa kehässä käyttäytyi, ei roikkunut lahkeessa eikä hihassa eikä pureskellut hihnaa. Ainoa että itse otin varman päälle ja pilasin koirun juoksun herkuilla, etujalat vispasi kuin kouluratsastushepolla ainakin ja takajalat pomppi perässä. Tuomari kehottikin laittamaan käden pois koiran kuonon edestä, että edes jonkinlaisen käsityksen saisi liikkeistä. Ja yllätys, yllätys, heti menikin paremmin.

Kehän jälkeen kuulin, että arvostellut  (kasvattaja)tuomari arvosti enemmän (pelkästään?) perinteisenvärisiä koiria, joten mahdollisuutemme ilmeisesti menivät jo heti kehään astuessamme. Tiedä sitten, pitääkö paikkansa, mutta kumpikaan vääränvärisistä ei todellakaan tällä kertaa pärjännyt. Toki, Nikkellä on vikansa, enkä ERI:stä uskaltanut edes haaveilla tuossa karvoituksessa, mutta silti tuntuu hassulta, jos väri vaikuttaa negatiivisesti. Kun kerran kaikki värit ovat sallittuja. Eipä väristä kyllä mitään arvostelussa mainittu.

Tai jospas meidän vääränväristen mahikset menivät jo ennen kehään menoa, kun Maris, ihana parkinvärinen Maris, ja Nikke keskustelivat kovaäänisesti kehän reunalla? Mistäs tuota tietää? Kiva oli nähdä Raahen tuttuja pitkästä aikaa. Tapasimme vielä uudemman kerran keskellä Vimpelin kirkonkylää sunnuntaina, kun raahelaiset olivat kotimatkalla. On täällä meillä eläinystävällistä porukkaa, kun autoon jätetyt koirat saivat aikaan hätäkeskukseen soiton ja poliisit paikalle. No siis hyvänen aika, näillä helteillä jätetään lapinkoiria autoon ja mennään itse vartiksi grillille! Eihän se nyt ole mistään kotoisin! Eipä tullut sakkoja, poliisitkin olivat olleet hieman ihmeissään hälytyksestä, kun oli vielä asuntovaunu auton perässä eli selkeästi autoon jätetyt koirat olivat ohikulkumatkalla. Eniten näin vimpeläisenä tosin ihmetyttää poliisien pikainen saapuminen, kun yleensähän niitä (heitä?) saa odotella vähintään tunnin.

Mutta palataksemme aiheeseen. Nyt olemme siis Nikken kanssa askeleen lähempänä tottelevaisuusvalion arvoa. Puuttuu enää jokunen ykkönen tokokokeista, näyttelytulos H on saavutettu.

Tässä vielä arvostelu, tuomarina Tapio Kakko (joka ei enää Nikkeä näe ennen kuin valioluokassa!).

Kokonaiskuvaltaan hyvä. Mittasuhteiltaan hieman korkearaajainen uros, jolla on hyvä luusto. Hieman pitkä kuono, otsapenger saisi olla voimakkaampi, kallo voisi olla hieman leveämpi. Vielä kapea runko. Riittävät etu- ja niukat takakulmaukset. Ulkokierteiset takaraajat ja korkea kinner, kannukset poistamatta. Oikealaatuinen mutta lyhyehkö peitinkarva, varsinkin raajoissa. Liikkuu lyhyellä hieman voimattomalla taka-askeleella. Miellyttävä, vilkas luonne. JUN H.

Ja siis henk.koht. olen ihan tyytyväinen, vaikka muuta voisi rivien välistä lukea. Nikken puutteista suuri osa korjaantuu pitemmällä turkilla, jos sille semmoista suodaan, ja liikkeet varmaat paranisivat, jos ohjaaja tohtisi juosta lujempaa pelkäämättä piskin hyppy-pomppu-revinpäshihaa-kohtausta. Ainoa asia, mikä oikeasti jäi harmittamaan, oli, että koiria ei mitattu. Olisin halunnut tietää, joko toi on yli 55 senttiä..

.

Nikke lokakuussa. Pentukarva vihdoin lähtemässä. :)