Käytiin sitten tokoilemassa ensimmäistä kertaa tälle vuodelle. Pikkaisen piti kiirettä sunnuntaiaamuna koejärjestelyjen kanssa, jopa niin, että Nikken kanssa ennätettiin kehän reunalle viittä vaille kymmenen. Vaan tuskinpa se lopputulokseen vaikutti, lämmin keli ennemminkin.

Tuomarina kokeessa oli uusi tuttavuus näillä seuduilla, Erkki Shemeikka jostain Itä-Suomesta. Ihan asiallinen tuomari, jolta ei helposti saanut kymppejä, mutta joka ei nolliakaan antanut, jos ei ollut ihan pakko. Joka luokassa tuli ykkösiä ainakin yksi (eipä EVL:ssa ollutkaan kuin yksi koira), alokkaassa jopa viisi ykköstä kahdeksasta koirasta. Nikke piti jälleen tuloslistassa perää, mutta sehän oli jo ennakkoon arvattavissa.

Mutta liikkeisiin, jospa vielä muistaisin, mitä tapahtui.

1. luoksepäästävyys 10 (tuomari rapsutteli koiraa tosi pitkään, Nikkekin nousi lopulta seisomaan)

2. paikallamakuu 8 (hiiiiidas maahanmeno, meni kumminkin yhdellä käskyllä, vinkui pariin otteeseen, palatessa kellahti kyljelleen, josta nousi yhdellä käskyllä, liikkurin kiitoksen jälkeen alkoi jälleen älämölö hau-hau-hau...)

3. seuraaminen hihnassa 7 (AIVAN järkyttävää! Istumisiakin unohtui)

4. seuraaminen vapaana 5 (vielä järkyttävämpää kuin hihnassa, kyllä se siellä jossain taisi mukana kulkea...)

5. maahanmeno 7 (jotain tapahtui, mitä, en muista. Varmaan hitaasti maahan ja vino perusasento?)

6. luoksetulo 9 (hidasti loppua kohti ja tökkäsi käteen kuonolla, hieman vino perusasento)

7. seisominen 7 (jeee! Pysähtyi ilman käsimerkkejä! Hitaasti, mutta kumminkin!)

8. hyppy 0 (tästä alkaa tulla tapa, viidennellä käskyllä yli)

9. kokonaisvaikutus 7 (elä ny, vai oli koira hivenen flegmaattinen?)

Yhteispisteet 130 ja kolmostulos. Sijoitus 8./8.

Paljon on viime aikoina ollut netissä kirjoituksia, että tokokokeissa on aivan villiä meininkiä varsinkin alokasluokan paikallamakuissa. Tässä kokeessa ei semmoisesta ollut tietoakaan - kaikki kahdeksan alokasta pysyivät makuulla. Aika hyvin.

bl0513-9-normal.jpg

Siinäpähän tokoilet. Mulla on parempaakin tekemistä!

Hieman toisenlaiseen malliin meni Pojun ikätoverin Siidan ensimmäinen tokokoe, kirkkaasti ykkönen ja luokkavoitto tiukalla tuomarilla, mistä saavutuksesta näin onnittelut annettakoon, koska en #%* osannut blogiinsa kommenttia jättää.

Eilen oli vuorossa MH-luonnekuvaus. Kauan mietin, viedäkö Nikkeä tuonne, mutta kun kumminkin kerhon ensimmäisen kerran järjestämä tapahtuma oli kyseessä, niin pakkohan se oikeastaan oli mennä. Ennakkoon arvelin, että nössöhän tämä pikku-Nikkeläinen on, mutta ainahan voi tarvittaessa keskeyttää, jolleivät kuvaajat ennätä ensin.

Luonnekuvaus pidettiin Alajärvellä Isossaniemessä järven rannalla. Kuvaajina toimivat Arja Jauhiainen ja Anne Kuivinen, testiohjaajana Piia Rajala. Häiriötekijänä ennen ensimmäistä koirakkoa kuvausalueella tavattu kärmes.

Ihan alkajaisiksi testiohjaaja käsitteli Nikkeä ja tervehti ohjaajaakin. Mikäs Nikkellä siinä oli ollessa, kiva vaan, kun joku rapsutteli.

1a KONTAKTI  Tervehtiminen 4 - ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen

1b KONTAKTI Yhteistyö 4 - lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta

1c KONTAKTI Käsittely 3 - hyväksyy käsittelyn

Sitten ruvettiin leikkimään. Heiteltiin muutaman kerran testiohjaajan kanssa patukkaa toisillemme ja Nikke sinkoili puolelta toiselle saadakseen lelun. Lopuksi TO heitti patukan maahan ja Nikke nappasi sen itselleen. Sitten pitikin vain saada Nikke luopumaan saaliistaan, mikä on nyttemmin hieman helpompaa, mitä joskus pari vuotta sitten, kun Rantakylän kentällä juostiin usean hengen voimin koiran perässä.

2a LEIKKI 1 Leikkihalu 4 - leikkii, aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

2b LEIKKI 1 Tarttuminen 3 - tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu 3 - tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan /  korjailee otetta

Vuorossa takaa-ajo. Jossain edessäpäin vedettiin viehettä maata myöten ja koiran olisi pitänyt sen perään lähteä. Vaan kun päästin Nikkelin irti, piski singahti tien reunaan tappomeiningillä. Tai siltä se ainakin näytti. Ja minä perässä, vaikken olisikaan saanut. Säikähdin totaalisesti, että Nikke näki / kuuli sen käärmeen, joka oli juuri niillä main vajaata tuntia ennen nähty. Eipä siinä paljon kuvaussäännöt siinä vaiheessa mielessä olleet. Ei onneksi mitään käärmettä näkynyt (pääsi hengestään muutamaa minuuttia myöhemmin, kun se oli kumminkin samalla suunnalla edelleen) eikä minuakaan tempauksestani moitittu. Ihan ymmärrettiin toiminta. Vaan eipä Nikke vieheestä kiinnostunut.

3a TAKAA-AJO 1. ja 2. kerta 1 - ei aloita

3b TARTTUMINEN 1. ja 2. kerta  1 - ei kiinnostu saaliista / ei juokse perään

Sitten tylsää seisoskelua kolmen minuutin ajan horisonttiin tuijottaen. Mitattiin koiran aktiviteettitasoa. Ja Nikkehän aktivoi itseään vinkumalla ja nuuskuttelemalla.

4 AKTIVITEETTITASO 4 - tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen

Seuraavaksi jälleen leikkimään. Tässä vaiheessa tuli itselle mieleen, että mahtaisivat ei-koiraihmiset puistella päätään "hulluista koiraihmisistä", jos tämän näkisivät aamulenkillä ohikulkeissaan. Anna-Maija oli pusikossa piilossa joku avaruuspuku päällään (kuin hupullinen sadeviitta, mutta semmoinen hopeanvärinen) ja sieltä alkoi ensin pitää käsiä taputtaen ääntä, jonka jälkeen hyppeli ja niiaili koiran näkyville. Sitten A-M meni uudelleen piiloon ja alkoi kutsua Nikkeä "leikkimään, koira leikkimään...". Ja Nikkehän meni. Suostui pieneen leikkituokioon, mutta ilmeisesti tämä lelu ei ollut yhtä mukava kuin alkuleikin lelu, joten kunnolla ei hommaan ryhtynyt.

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus 3 - kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja

5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio 1 - ei osoita uhkauseleitä

5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus 2 - saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo

5d ETÄLEIKKI Leikkihalu 3 - leikkii, voi tarttua varovasti, mutta ei vedä

5e ETÄLEIKKI Yhteistyö 3 - on kiinnostunut leikkvästä avustajasta

bl0513-8-normal.jpg

Sitten yllätykseen. Ajattelin ennakkoon Nikken lamaantuvan täysin äkillisestä "haalarihyökkäyksestä", vaan kuinkas kävikään? Eli kävelimme Nikken kanssa reippaasti tietä pitkin, kun yhtäkkiä eteemme singahti haalarit. Samalla pudotin Nikken hihnan alas ja pysähdyin. Niin pysähtyi Nikkekin, ja sai semmoisen raivohaukkukohtauksen, ettei ikinä! Ei perääntynyt, mutta ei toisaalta edennytkään. Tai näin luulen, itse sain tuijottaa vain haalaria. Nikke kävi haistelemassa haalaria, kun itsekin siihen viereen menin ja houkuttelin, sen jälkeen kuljimme pariin kertaan haalarin ohi, eikä Nikke piitannut siitä enää mitään. Tuumasi varmaan, että johan tuo nähtiin.

6a YLLÄTYS Pelko 3 - väistää kääntämättä katsettaan pois haalarista

6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio 3 - osoittaa selviä uhkauseleitä

6c YLLÄTYS Uteliaisuus 2 - menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa

6d YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko 1 - ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä

6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus 1 - ei osoita kiinnostusta haalariin

Ääniherkkyystestiä pidin ennakkoon Nikkelle vaikeana, ampumisen lisäksi. Kävelimme jälleen muina koirakkoina tietä pitkin, kunnes pääsimme räminälaitteen luo ja kettinki rämähti aaltopellillä. Nikke säpsähti, mutta ei niin kovasti kuin oletin. Ei paennut paikalta. Kävi sitten tutkimassa äänen lähteen ja palautui Nikkeksi mielestäni aika nopeasti.

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko 3 - väistää kääntämättä pois katsettaan

7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus 4 - menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin

7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko 3 - pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen

7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus 1 - ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

Aaveosiossa taas alkoi naurattaa tämä koiraharrastus. Seistiin Nikken kanssa pellon reunassa, kun sekä vasemmalta että oikealta alkoi hiippailla valkokaapuinen ja -huppuinen hahmo meitä kohti. Nikke ilmeisesti hieman epäröi, mistä on kyse, koska haukkuminen alkoi lähes välittömästi. En nähnyt koiran hännän asentoa, mutta sävystä olin päätteleväni, että ei koiraa pelottanut, enemmän oli semmoin WTF?-sävy haukussa. Jälkeenpäin kuulin, että häntä oli hiljalleen heilahdellut edestakaisin, samoin häntä oli pysynyt selän päällä normaaliasennossa. Aaveistakin selvittiin siis kunnialla, Nikkekin oli lopulta riemuissaan, kun sitä jälleen rapsuteltiin.

8a AAVEET Puolustus/aggressio 2 - osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä

8b AAVEET Tarkkaavaisuus 4 - tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja

8c AAVEET Pelko 2 - on enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa

8d AAVEET Uteliaisuus 3 - menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä

8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen 4 - ottaa itse kontaktia avustajaan

Vielä loppuleikki. Eipä ollut suurtakaan eroa alkutilanteeseen nähden, siis ennen ampumista.

9a LEIKKI 2 Leikkihalu 3 - leikkii - aktiivisuus lisääntyy / vähenee

9b LEIKKI 2 Tarttuminen 4 - tarttuu heti koko suulla

Olisin halunnut jättää ampumisen väliin. Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin, kun minulle kerrottiin, että voidaan ampua vain kerran, jonka jälkeen kuvaajat voivat koirasta päätellä jatkon. Ammuttiin sitten kaikki neljä laukausta. Ensimmäinen ei aiheuttanut isompia ongelmia, leikki jatkui pienen tauon jälkeen. Toinen laukaus aiheutti pitemmän tauon leikkiin, ihan varma en ole, leikkikö edes enää. Nikke taisi siirtyä katsomon puolelle tuossa vaiheessa, siellä pieni lapinkoira oli yleisön joukossa ihan sen näköisenä, että leiki kuule keskenäs vaan, me täällä katsellaan. Kolmas ja neljäs laukaus olivat omasta mielestäni Nikkelle liikaa, ei sentään häipynyt horisonttiin, vaan tyytyi hakemaan turvaa joko yleisöstä tai kuvaajista. Hivenen harmitti hyvin sujuneen kuvauksen loppuhuipennus, kyllä Nikke vaan on jonkinverran paukkuarka. Suotta kiusattiin loppuun asti. Onneksi isompia traumoja ei KOIRALLE jäänyt, häntäkin palasi muutaman minuutin sisällä normaaliasentoon selän päälle.

Kaikkinensa ihan kivaa oli, suuria yllätyksiä ei Nikken luonteesta paljastunut.

bl0513-10-normal.jpg