Tuli sattumoisin mieleen viime perjantainen puhelu työmaalla. Vastasin puhelimeen. "Meidän firma." "Täältä Laiteasennuksesta päivää." "No päivää." "Olikohan Marttia paikalla?" "No ei nyt juuri, mutta kelpaisikos tämä Helena?" "Kyyyllä kai sitten. Meidän pitäisi tulla sinne ensi viikolla asentelemaan laitteita..." "Joo, niin taisi olla tarkoitus." "... mutta kun yritin tässä avata työmääräystä, niin tuli ilmoitus, että Teidän firma on luottokiellossa." "Että mitäh?!" "Niin ja sitten kun aloin tutkia tarkemmin, niin tuli ilmoitus, että Teidän firma on konkurssissa." Nyt oli pettää pokka. "Niin että MITÄ?" "No minä sitten ajattelin soittaa suoraan sinne, että jos tässä on joku virhe... Kymmeniä vuosia vanha firma, niin ei kai se nyt silleen yhtäkkiä konkurssiin mene." "Luulisin, että konkurssista tulisi tieto konkurssin tehneelle ainakin siinä ihan ensimmäisten joukossa..." "Onkos Martti jättänyt jotain kertomatta?" Jotenkin en osannut suhtautua asiaan tarpeellisella vakavuudella, lähinnä nauratti. "Ilmeisesti... Mutta onneksi tieto meidän konkurssista ei ollut kulkeutunut Tavarantoimittajalle, kun meidän auto oli just saanut kuorman Vaasasta..." "No kyllähän minä ajattelin, että tässä on tapahtunut jokin virhe. Laitan tuon työmääräyksen menemään ja selvittelen asiaa. Ilmoitan sitten."

Alkuun minua lähinnä huvitti, tiesin toki itse, että ei tässä mitään konkurssia ole tehty. Sitten iski harmitus: pitikin mennä maksamaan aamulla isoja laskuja, kun ei kai konkurssin tehneen odoteta mitään maksavan. Seuraavaksi iski todellisuus. Entä jos tieto meidän "konkurssistamme" on kulkeutunut pidemmällekin? Saattaisi olla kova homma saada meidät jälleen luottokelpoisiksi.

Parin tunnin päästä soi jälleen puhelin. "Meidän firma." "No täältä laiteasennuksesta päivää taas. Anteeksi nyt kun sillä lailla säikyttelin aamupäivällä. Konkurssi oli kyllä oikea, mutta firma väärä... Oli tullut täppä väärään kohtaan."  No sattuuhan sitä. Kerrankos sitä väärä firma luottotiedottomaksi ja konkurssintehneeksi laitetaan.

Eilen tosin useampikin kuntalainen saattoi hieraista silmiään. Vaihdamme yhtiöä ja niinpä maanantaina purkufirma kävi hakemassa vanhan yhtiön muovit hintatolppineen päivineen pois. Uudet saadaan vasta huomenna tilalle, joten siinäpähän puhuvat, että nyt ne on tehneet konkurssin. Ei sillä, etteikö asiasta olisi jo muutaman viikon ajan asiakkaille tiedotettu, mutta jotenkin tuntuu, että ei se vain ole mennyt laajasti perille.

bl0116-12.jpg

Konkurssin tehnyt vai sittenkin yhtiönvaihdos?